Death by chocolate cake

Hari tu try la resepi kek chocolate dari internet utk birthday adik yang ke-11.Sedap giler!!!Ramai puji kek tuh sedap...Ni ha gambar kek tuh:
Sorry kalau gambar cam x jelas...aq bkn pro dlm photography..:-(
Ganache dia macam sedap,tp aq x buat sebab x cukup bahan...Aq subtitute dgn:

Bahan-bahan
1cwn gula icing
1 cwn koko powder
2 sudu besar butter
1/2 cwn susu cair atau susu segar

Cara-cara
Campurkan semua bahan di atas dan masak dgn kaedah double boiler.

well...nak try buat x???mesti dah meleleh air liur kan??so try la resepi nih:

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

Sumber resepi:http://www.myresipi.com/top/detail/1508

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...
27 Julai 2011 pada 12:51 PG

uiiii sedapnyer....kalau kek coklat biar lembap2 sikit,baru umphhhhhh..kalau x lembap tercekik mkn...

Catat Ulasan